Badstränder

Österlen är känt för att vara extra vackert på sommaren och här finns många underbara badstränder, som passar sig ypperligt för lata dagar i solen. Simrishamn är inget undantag. Staden befolkas om sommaren av många badsugna människor som även passar på att besöka bygdens många byar med dess ålabodar, fiskbutiker, samt äppellundarna och Kiviks Musteri.

Vill man bada längs med vita sandstränder är det många som besöker nationalparken Stenshuvud eller Rörums strand. Nationalparken Stenshuvud ligger cirka två mil norr om centrala Simrishamn och består av hela trehundraåttio hektar. Namnet syftar på berget som utgör en stor del av parken och är hela nittiosju meter högt. Söder om berget finner man fina och orörda sandfält, omgärdade av ängar och hedar. Fortsätter man i havets riktning når man till slut en sandstrand där det går utmärkt att bada.

Rörums strand gränsar till Stenshuvuds badstrand men är en annan typ av badstrand. Hit kommer en hel del familjer då strandens många träd ger ett mer skuggigt klimat som passar bra för solkänsliga barn. Således är det ofta mycket folk på badstranden under de få sommarmånaderna och det gäller att anlända tidigt om man vill ha en bra plats under de skuggiga trädkronorna.

Tar man sig ännu ett snäpp bort från Simrishamn och Stenshuvud mot norra delen av Hanöbukten kan man besöka den mycket speciella badstranden Haväng. Detta är ett område som känns tidlöst och bjuder på en lång badstrand som kantas av gröna hagar. Haväng är ett naturreservat där sanddyner, uråldriga träd och betesmark bildar en sällan skådad enhet. En badstrand som alla borde uppleva på nära håll någon gång i livet!