Glimmingehus

I sydöstra Skåne ligger Glimmingehus, en medeltida borg som är den bäst bevarade i hela Norden. Ursprungligen fungerade Glimmingehus som en ren och skär bostad åt den danske riddaren och tillika riksamiralen, riksrådet och länsherren Jens Holgerson Ulfstand, plus hans familj. Det var Holgerson Ulfstand som lät bygga borgen i slutet av 1400-talet, och det var lyx och flärd som gällde före säkerhet och försvar. Historien och fornlämningar förtäljer att borgen var väldigt lyxigt utrustad med dyrgripar som keramik från Spanien och venetianskt glas.

Glimmingehus är idag ett fornminne och öppet för allmänheten att upptäcka och utforska. Genom de arkeologiska fynd man hittat i och omkring borgen kan man ge en realistisk bild av hur borgen ursprungligen såg ut och användes. Byggnadshistorisk forskning har också bedrivits rörande Glimmingehus och gett mycket nyttig information men även en hel del nya frågor. Borgen är lite av ett älsklingsobjekt inom forskningsvärlden.

Besöker man Glimmingehus kan man vandra omkring i borgen tillsammans med en guide som berättar i detalj om borgens historia. Som besökare kan man också prova på en rad olika medeltida sysslor och aktiviteter. Vad sägs om att idrotta som man gjorde på medeltiden, testa medeltida hantverk eller tillbringa natten i ett medeltidstält? Det finns också ett trivsamt café samt en rofylld örtagård i anslutning till borgen. I juletider är det extra härligt att besöka Glimmingehus. Då firas en medeltida jul med levande ljus och mysiga eldar i öppna spisar. Under julen kan besökare bland annat få stöpa ljus samt binda figurer av halm.