Kivik

Kivik är en ort i Skåne som tillhör Simrishamns kommun. I Kivik sysslade man främst med fiske förr i tiden men orten har utvecklats, och förknippas nu främst med sol och bad, skördefester, äppelodlingar och Kiviks musteri. På grund av den stora tillströmningen av turister har Kivik blivit en riktig semesterort. Under sommarmånaderna vallfärdar människor till Kivik för att ta del av konst, kultur, marknader, ålabodar, fritidshamnen, äppellundarna och nationalparken Stenshuvud. Staden är ett gammalt fiskeläge precis som många andra orter på Österlen, och förutom turismen så livnär sig en del av invånarna ännu på fisket.

Det går inte att nämna Kivik utan att tänka på äpplen. Det verkar som att Kivik har ett alldeles perfekt klimat för att få fruktodlingar att frodas och blomstra. Årligen i september månad arrangeras en Äppelmarknad i staden. Marknaden uppstod ursprungligen som en protest mot att EG och USA vill häva förbudet mot importerad frukt som förr rådde under den svenska högsäsongen för äpplen och annan frukt. Trots högljudda protester hävdes importförbudet 1988 och Äppelmarknaden arrangerades samma år för att hylla och stärka det svenska äpplet och frukten.

Den tre dagar långa Äppelmarknaden lockar runt hundratusen besökare varje år, och är som en stor skördefest där man kan provsmaka äpplen och diverse produkter baserade på äpple. Varje marknad pryds dessutom av en unik tavla helt konstruerad av äpplen. Det finns mycket mer att hämta i Kivik än äpplen. Handeln har fått ett rejält uppsving på grund av alla sommargäster och turister. I Kivik finner man både antikaffärer, delikatessbutiker, rökerier och en hel del inrednings- och klädaffärer.