Kiviks musteri

Kiviks musteri finner man i södra delen av Kivik. Musteriet grundades av Henric Åkesson som redan på 1800-talet började att plantera äppelträd i Kivik. Planteringen växte sig till slut så stor att den blev Sveriges första yrkesmässiga fruktodling och musteriet var ett faktum. Musteriet har fortsatt att vara ett familjeföretag och idag är det generation nummer fyra i ordningen som förädlar äpplena till bland annat cider, must, sylt och mos. Många som åker till Österlen passar på att stanna på Kiviks musteri. Cirka tvåhundratusen personer besöker musteriet årligen. Kiviks musteri framställer ett stort produktsortiment. Vissa produkter återfinns bara i musteriets butik medan andra säljs i vanliga livsmedelsbutiker och på systembolaget i hela Sverige.

Besöker man butiken på musteriet kan man välja och vraka bland marmelader, sylter, chutneys, såser, krämer, soppor, juicer, glögg, mousserande drycker och självklart många olika typer av must. I anslutning till musteriet finns också en plantskola, restaurang, café och informationscenter. I caféet och restaurangen kan man äta och dricka gott samt prova en hel del av produkterna då de används i matlagningen. Livsmedlen som tillverkas på Kiviks musteri består inte uteslutande av äpplen utan även av andra frukter och bär. Man är noga med att bevara smaken på frukten samt se till att slutprodukterna innehåller en hög andel frukt.

I butiken finns en så kallad bjuddisk där man som besökare erbjuds smakprover rörande de olika produkterna, allt för att man ska få med sig rätt drycker och marmelader hem till sitt skafferi. För den som tycker extra bra om musteriet kan det vara idé att gå med i medlemsklubben Kiviks Vänner. Då får man bonuspoäng på allt man handlar på musteriet och alla kringverksamheter, samt en digital tidning sex gånger per år med intressant information om musteriet plus fördelaktiga erbjudanden.