Om Simrishamn - Generellt

I sydöstra Skåne, på Österlen, hittar man staden Simrishamn. Begreppet Österlen användes förr endast för att beskriva östlig riktning. Först under slutet av 1920-talet kom begreppet att syfta på det specifika område i sydöstra Skåne som vi idag benämner Österlen. En gång i tiden var Simrishamn en riktig industristad tack vare Ehrnbergs läderfabrik. Garvaren Alfred Ehrnberg moderniserade ett mindre garveri i Simrishamn under 1890-talet och fabriken växte sig stor tack vare att de tillgodosåg militären med läderkläder under 1900-talet. Sprickfritt läder blev senare Ehrnbergs succéprodukt och under 60-talet sägs det att var sjätte svensk lädersko var tillverkad i Ehrnbergs läderfabrik.

Simrishamn är den ort som är störst bland städerna på Österlen. I Simrishamn kommun bor det ungefär tjugotusen personer och de centrala delarna är hem åt cirka sextusen invånare. En stor del av kommunen utgörs av bördiga jordbruks- och skogsmarker. Att Sveriges största distrikt för fruktodling, Kiviksbygden, återfinns i just Simrishamns kommun är därmed ingen slump. Landskapet i kommunen skiftar rejält från norr till söder. Tät skog möter luftigt slättland och kustremsan bjuder på vackra sandstränder med populära fiskelägen och många gamla och nybyggda fritidshus.

Närheten till havet och de vackra omgivningarna är faktorer som lockar många att bosätta sig i Simrishamn. Staden är framförallt en mycket populär sommarstad. Under sommarmånaderna ökar befolkningen markant tack vare att ett stort antal turister vallfärdar till staden samt att de som äger fritidshus i och omkring Simrishamn anländer. Från de större skånska städerna Malmö, Ystad och Kristianstad tar man sig enkelt till Simrishamn och Österlen tack vare den numera utbyggda kollektivtrafiken. Att pendla från Simrishamn till exempelvis Malmö är inga problem, med både bussar och tåg tar man sig smidigt till staden.

Bebyggelsen i Simrishamn är verkligt pittoresk. Låga gathus målade i glada pasteller finns det gott om samt trånga kullerstensgator. En sevärdhet man inte bör missa om man befinner sig i Simrishamn är Sankt Nicolai kyrka. Kyrkan har byggts om under årens lopp men koret, det vill säga altarrummet, dateras till 1161. Konstnären Carl Milles har man att tacka för att kyrkan inte längre är beklädd med betong. Milles erbjöd kommunen en rabatterad skulptur om man tog bort betongen och synliggjorde kyrkans gråa hallasten. På gräsmattan utanför kyrkan kan man beskåda statyn "Systrarna" signerad just Milles.

Andra sevärdheter är bland annat den medelhavsinspirerade Apotekarns Trädgård, Köpmansgårdarna, Rosentorget och Österlens museum samt Konstmuseet Gösta Werner. Simrishamn är också utgångspunkten för båtförbindelser till den svenska ön Bornholm samt den danska ön Christiansö. Från juni månad till och med augusti månad kan man kliva ombord på någon av båtarna för att efter en timmes färd på Östersjön befinna sig på någon av öarna.